Gulyásleves recept 'Szigeti Vendégház' módra

Gulyásleves tálalási javaslat

Hozzávalók 6 személyre:

  • 1 kg marhahús (rostélyos)

Zöldségek

  • 6-8 darab burgonya
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 4 db sárgarépa
  • 2 db fehérrépa
  • 1 kis zeller/levél
  • 1 csokor lestyán
  • 1 db paprika
  • 1 db paradicsom

Fűszerek

  • 1 bő teáskanál őrölt kömény
  • 1 kanál pirospaprika-por
  • ízlés szerint só

Elkészítés módja:

A vöröshagymát felkockázom, majd kevés olajon üvegesre párolom. Ezt meghintem őrölt piros paprikával, majd a feldarabolt húst hozzáadom. Felöntöm kb. 2,5-3 liter vízzel. Belerakom az őrölt köményt, s ízlés szerint sózom.

Közepes lángon elkezdem főzni, ha már felmelegedett a víz és habzik, a láng erősségét kisebb fokozatra állítom. Kb. 1/2-3/4 órát főzöm a húst (félig puha legyen) majd hozzáteszem az összes felvágott zöldségfélét, kivéve a krumplit.

Tovább főzöm ismét kb. fél óráig és ekkor teszem hozzá a felkockázott krumplit. 10-15 perc, míg a krumpli megfő. Ennyi idő alatt feltehetően a hús is megpuhult már, ha nem vén marha :) volt. A hús színéből lehet következtetni az állat korára. Minél sötétebb a hús, annál idősebb, tehát tovább kell főzni. Lehet a levesbe nokedlit szaggatni, vagy tarhonyát főzni, akkor még kiadósabb a leves. Utána már csak egy kis nasit kívánunk.

Jó étvágyat kívánunk!

Üdvözlettel:
Szigeti család